onsdag 6 april 2011

Hur kan jorden vara magnetisk?


http://illvet.se/fraga-oss/hur-kan-jorden-vara-magnetisk (Källa och bild)

Jordens inre består av varma, flytande metaller som stiger upp, kyls av och sjunker ned. Processen alstrar ström, som sedan skapar magnetism.
Jordens magnetfält liknar på många sätt magnetfältet från en vanlig stavmagnet, men de båda fälten är uppbyggda på varsitt sätt. I en stavmagnet är det atomära, enkelriktade magneter, som tillsammans skapar magnetfältet. Värmer man upp metallstaven, blir det oordning i de små magneterna, och staven förlorar då sin magnetism. Detta inträffar vid en temperatur av omkring 80 grader, även kallad Curiepunkten.

Jordens inre har en temperatur på flera tusen grader, och det är därför klart att magnetismen inte kan vara uppbyggd på samma sätt som i en stavmagnet. Jordens magnetism har i stället sitt ursprung i elektriska strömmar i planetens innersta del, som består av en fast inre kärna av järn och nickel och en yttre kärna av flytande metaller.

Vi vet inte varifrån jorden har fått sitt ursprungliga magnetfält. Kanske härrör det från solen, kanske från de ämnen som vår planet ursprungligen byggdes av. Däremot vet vi hur det magnetiska fältet har kunnat upprätthållas under miljarder år.


Hyab magneter AB skriver på sin hemsida följande:
Människan har känt till, utforskat och utnyttjat magnetism i årtusenden. Ändå har vi fortfarande problem att förklara vad det egentligen är. Det är något magiskt över hela fenomenet. Visst kan man förundras över hur rörliga bilder kan förmedlas till TV-mottagare över hela världen, men det är ändå en teknik som människan har skapat.

Magnetism är även för vetenskapen något givet, snarare än skapat. Det är överhuvudtaget svårt att reducera magnetism, d.v.s. förklara det i mer grundläggande termer. Det återspeglas i vetenskaplig terminologi. Synligt ljus består av elektromagnetiska vågor. Samma typ av vågor, med andra frekvenser, kan värma vår mat i mikrovågsugnar, ge oss sommarens solbruna hy eller just förmedla ljud och bild till våra TV-mottagare. Elektromagnetisk kraft räknas också allmänt tillsammans med bl.a. gravitationskraften som en av fyra grundläggande naturkrafter. I vissa vetenskapliga och filosofiska åskådningar kan det till och med medföra att magnetism, åtminstone språkligt, figurerar i förklaringar till livet självt. Man kan tycka vad men vill om det, men det ger ändå en indikation på hur svårförklarligt och "magiskt" magnetism är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar