torsdag 28 april 2011

Förberedelse inför excursionsdagar

Klappersten
Klappersten eller strandklapper som de också kallas är stenar som genom friktion slipats och rundats mot varandra vid sjö och havsstränder. De finns främst i svallzonen av havet/sjön och kan där bilda fält så kallade klapperstensfält eller stentorg. På Öland finns Neptuni åkrar som är ett känt klapperstenfält . Men det finns också på väst- och ostkusten, samt Gotland.
Referens
http://www.ne.se/klappersten Senast hämtad 20110426
Rullstensås
Rullstensåsen är oftast en lång smal ås med branta sidor och spetsig rygg. Den kallas också för getryggsås. Det kan också finnas åsar med ett plant och utjämnat åskrön, så kallade planåsar. En rullstensås kan vara tiotals mil lång, även om det vanligaste är att de är kortare. Åsen är i samma riktning som smältvattenströmmarna från inlandsisen har haft och det är ungefär detsamma som den rörelseriktning isen hade. Rullstensåsarna finns oftast i stora dalgångar eftersom smältvatten följde topografin
Rullstensåsarna i vårt närområde bildades för cirka 10 000 år sedan. När inlandsisen drog sig tillbaka bildades det isälvar under och igenom isen, och som i hög fart förde med sig materialet sand och grus med avrundade former till åsarna. När isälvarna närmade sig isens slut avtog farten och materialet sedimenterade till en ås.
Rullstensåsarna har en viktig funktion som grundvattenmagasin och vattentäkt. Vattnet filtreras genom det välsorterade materialet i åsen helt naturligt, som naturens eget reningsverk. Eftersom det är ett lerlager vid sidan av åsen så stannar det renade vattnet kvar. Denna speciella egenskap gör att många av rullstensåsarna är naturskyddsområden.
Referens
http://www.his.se/PageFiles/3191/Rullstens%C3%A5sar%20rapport_sanna_rickard.doc
senast hämtad 20110426

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar