torsdag 28 april 2011

Allemansrätten


Allemansrätten är inskriven i en av Sveriges fyra grundlagar. Den är unik på så sätt att vi kan röra oss fritt i naturen men viktigt att tänka på är att inte störa eller förstöra. Det är ett kulturarv som ska vårdas och begreppet har funnits sen tidigt 1900-tal.

Vad gäller?

Vi kan gå och springa nästan överallt i naturen. För att placera ut orienteringskontroller och geocacher behövs markägarens tillstånd.

Klättring är tillåtet både sommar och vinter men visa hänsyn till djur och natur.

Cykla, rida, plocka bär och svamp är tillåtet men tänk på att inte cykla över tomt, plantering eller mark.

Enskild väg får användas genom att gå, cykla eller rida. Markägaren bestämmer om motorfordon får nyttjas.

Ta gärna med hunden i naturen men under tiden 1 mars till 20 augusti bör inte hundar springa lösa. Detta för att många vilda djur får ungar då.

Det är tillåtet att bada vid stränder, åka båt nästan varsomhelst och förtöja och övernatta i båten ett dygn. Allemansrätten gäller på vatten och på land.

Jakt och fiske ingår inte i allemansrätten. Det är fritt att sportfiska i Sveriges största insjöar och i enskilt vatten utmed kusterna.

Rastplatser är tänkta för tillfällig vila för husvagnar och husbilar och du får stanna där högst 24 timmar.

Du har rätt att vistas i naturen oavsett vem som äger marken. Där allemansrätten gäller får inte markägaren sätta upp stängsel och skyltar.

Allemansrätten gäller under förutsättningar att du inte åstadkommer skada eller besvär. Därför gäller inte allemansrätten på en golfbana. Det kan då vara lätt att skada gräsytan under pågående spel.

Befolkningen har vuxit i vårt land och i och med det så har trycket på naturen ökat, speciellt den tätortsnära naturen där många är bosatta. För att vi ska kunna fortsätta att röra oss fritt i naturen är det viktigt att vi värnar om den. För att fånga friluftslivets bredd och dynamik sker det kontinuerlig forskning kring naturbaserad turism och friluftsliv.
Referens http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Friluftsliv/Allemansratten/[hämtad 110427]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar