tisdag 3 maj 2011

Inför exkursionsdagarna

Vulkanism

Vulkan är en spricka i jordskorpan där magma som består av en blandning av smält bergart och kisel som tränger upp. Beroende på hur hög blandning av kisel är så varieras kraften i utbrottet. De utbrott som flyter ut har låga halter av kisel. De som sprutar kraftigt har en hög halt av kisel för då ökar trycket i kammaren. Människor dör sällan av lavan utan av gaserna som kommer ur vulkanen först.

Pangea

Pangea var en stor kontinent som bildades för 250 milj år sedan av alla nuvarande kontinenter. De sträckte sig mellan de båda polerna för att bilda ett stort C. Så som jordskorpan ser ut idag var för c:a 100 milj år sedan. Vissa av våra bergskedjor som vi ser idag bildades under bildandet av pangea finns fortfarande kvar. Uralbergen i Centralasien samt Appalacherna i nordamerika. Manteln* under pangea var mycket het vilket gjorde att5 plattan var formbar. Afrika låg mycket högre än de andra ”kontinenterna”. Klimatet på pangea påverkades av att den var så stor att molnen inte hade en chans att tränga in till dess mitt och därför var klimatet otroligt hett i mitten på pangea.

* Mantel, den del av jordens inre som ligger innanför jordskorpan.

Istiden

Är perioder i jordens historia som kännetecknas av att stora landområden är täckta av is. En teori är att hela jorden har varit istäcktför 650 milj år sedan. De två senaste istiderrna har glaciärer bildats över Skandinavium, alperna och Nordamerika. Man tror att det kan bero på solfläckar i samband med att jordens axel lutar i olika variationer. Man skulle kunna tro att glaciärerna byggs upp av längre och kallare vintrar men det är snarare somrarna som blir kortare och at5t snön som fallit under vintern inte hinner smälta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar